Táplálkozás 3. - Fehérjék

 2012.03.01. 22:01

Tudom lehet kicsit uncsi már a kaja téma, de ezek nélkül az alap ismeretek nélkül nem léphetünk tovább a sikeres diéta vagy edzés megtervezéséhez.

Szóval fehérjék. Tisztázzunk valamit. Fehérje, protein ugyan az. Szóval aki bemegy ez táplálékkiegészítő boltba, és olyan fehérjét akar venni amibe nincs protein, az ne csodálkozzon hogy kiröhögik vagy szimplán hülyének nézik.

Szóval a fehérjére azért van szükségünk mert testünk egy része, főleg az izomzatunk olyan aminosavakból épül fel, amit saját maga előállítani nem tud. Igen aminosavból, viszont azt tegyük hozzá hogy a szervezetünk a bevitt fehérjét aminosavakra bontja, így már mindjárt érthető a szitu.

A mennyire a válaszom meg az, hogy egy sima átlagembernek 1g fehérjét kell bevinnie testsúlykilogrammonként, ami egy 50 kilós nőnél 50g. Ez körülbelül 20-25dkg csirkemellnek felel meg, nem nagy mennyiség. (hogy egy adott kaja 100grammja hány gramm szénhidrátot, fehérjét, zsírt tartalmaz, az az interneten sok helyen fellelhető tápanyagtáblázatokba benne van. Google, tápanyag vagy kalóriatáblázat, és meg fogjátok találni).

Ha sportolókról beszélünk akkor indokolt a napi 2-2,5g fehérje testsúlykilogrammonkénti bevitele. Ezt szerintem mindenki ki tudja számolni hogy mennyi.

Fehérje bevitele:

Most már tudjuk hogy hozzávetőlegesen mennyi fehérjét kellene bevinni. Miből is kéne?

- Sovány húsok pl.: pulyka, csirke, marha

- Vadhúsok pl.: nyúl, szarvas, fácán.

- Sovány túró (nem cukrozva, nem óriási mennyiségben), Cottage Cheese

- Tojás (Törekedjünk minél kevesebb tojássárgáját fogyasztani, mert magas zsírtartalommal rendelkezik. Csak hőkezelés (sütés, főzés) után fogyasszuk, még ha a Rocky-ba nem is így van.)

- Növényi fehérjék (lencse, bab, stb. Nem tartalmaznak minden esszenciális aminosavat, így nem tekintjük őket "teljes értékű" fehérjeforrásnak. Én azt ajánlom hogy ezeken kívül legyen meg az ajánlott mennyiség.)

Fehérje kiegészítők:

Sportolóknál van létjogosultsága. Azt tisztázzuk hogy ezek a kiegészítők nem szteroidok, nem illegálisak, nem károsak. Annyit lehet 1 adag fehérjétől elvárni mint 10dkg csirkemelltől. Személy szerint nem értem hogy kissrácok minek vesznek ilyen kiegészítőket, ha azt a pénzt rendes kajára költenék és nem csodaszerként tekintenének a fehérjére, akkor talán nőnének is.

A lényeg. A tejsavó fehérje a legideálisabb a sportolóknak, mivel ez a fehérjefajta élettanilag a leganabolikusabb. (anabolikus jelentése: építő anyagcsere folyamatok gyűjtőneve.) Tejsavó fehérjét hétköznapi kajából bevinni nem lehet, ezt csak kiegészítő formában vihetjük be.

Következő cikkben azthiszem írok mostmár valamit az edzésről vagy a diéta alapjairól, mert még a végén megunjátok.

 
 

 

Címkék: táplálkozás egészség

A bejegyzés trackback címe:

https://lifeadd.blog.hu/api/trackback/id/tr174282953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása