Na nézzük. Makrotápanyagok, ezen belül szénhidrátok.

Na most leszögezném, hogy a lehető legnagyobb baromság megpróbálni kiiktatni teljesen a szénhidrátokat az étrendből. A szénhidrát látja el a szervezetünket energiával, szükség van rá a biokémiai folyamatokhoz (pl. fehérje beépülése). Átlag ember NE iktassa ki a szénhidrátokat az étrendjéből, ezt hagyjuk meg a testépítőknek (versenydiéta).

Kis előszónak annyit, hogy ne várjatok baromi gyors eredményt. Amit én leírok, az nem fog 2 hét alatt 10 kilót lerántani rólad. Szóval aki a szent-grált keresi az csukja is be szépen alt+f4-el ezt az ablakot.

Szóval a lényeg, hogy olyan szénhidrátokat kell fogyasztani, amik nem többszörösen feldolgozottak. Mondok pár példát.

Többszörösen feldolgozott: kenyér, tészta, csokis gabonapehely, liszt, stb.

Minőségi szénhidrátok, amik nekünk jók: zab, krumpli, rizs, durumtészta, köles, stb.

A lényeg a mértékletesség. Normális mennyiségű minőségi szénhidrátot lehet, sőt KELL fogyasztani. Ezt úgy tudjátok a legegyszerűbben belőni, hogy tetszőleges mennyiséggel kezdtek. Ha nagyon gyorsan esik a testsúly akkor picit feljebb kell venni, ha elindul felfele, akkor lejjebb kell venni. (kivétel ha a tömegnövelés a cél). Amit még érdemes, a köret mellé zöldséget betenni. Pl. rizsbe kevert kukorica, borsó, stb.

Amit lehetőleg el kell felejteni: CUKOR. Legmagasabb GI (glikémiás-index) értékkel rendelkező szénhidrát. Nagyon nagy inzulinreakciót vált ki, vércukorszint megugrik, és ha csak nem edzés után közvetlen fogyasztottuk akkor szervezet bevágja "raktárba".

Arra kell törekedni, hogy a vércukorszintünk egyenletes maradjon, ne essen le, ne ugorjon meg. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy napi 5-6x étkezünk (nassolás NINCS), és minden étkezésnél közel azonos mennyiségű szénhidrátot juttatunk be. Legutolsó étkezésnél kimaradhat a szénhidrát, állhat csak fehérjéből az étkezés.

Egy normális étkezésnek így kéne felépülnie: szénhidrát+fehérje+víz. Szénhidrátról volt szó, vizet mindenki tudja hogy mi, fehérjéről a következő bejegyzésben lesz szó.

Néhány dolog:

- Egy nagy tévhit: Gyümölcsöt enni kell mert nagyon egészséges. Nem ellenség a gyümölcs, de diétához nagyon nem jó, mivel magas a fruktóz (gyümölcscukor) tartalma, a cukor meg ugye nekünk nem jó. Ugyan ez a helyzet a nagyon egészséges gyümölcslevekkel is.

- Péksütiket el kell felejteni.

- Nestea, coca-cola, felejtős, baromi sok benne a cukor.

- Pufirizs jó szénhidrátforrás, de nem arra való, hogy ezt zabáld és ez a diéta.

- Igyunk sok vizet! (ennek semmi köze a szénhidrátokhoz, de fontos.)

Következő részben átvesszük a fehérjéket.

Addig pacsi!

 

 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://lifeadd.blog.hu/api/trackback/id/tr54218544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása